Ha valakinek azt mondják, algoritmikus gondolkodás, esetleg vizuális programnyelvek, biztosan csúnyán néz. Persze ha azt mondjuk bárkinek, hogy pilanatok alatt elkészítheti a saját játékát, bonyolult világokat teremthet és interaktív történeteket hozhat létre, mindjárt más a helyzet.

Az elsőként említettek nem tartoznak nagyon szorosan az informatika tantárgyba, csak akkor, ha valaki emelt szintre készül, a most bemutatott program azonban mégis ezeket tanítja, de roppant szórakoztató formában.

A Kodu Game Lab elsőként XBoxra iródott, de van PC-s változata is. A programmal létrehozhatunk egy saját világot, amiben különböző szereplőket és tárgyakat, dolgokat helyezhetünk el. Mindennek adhatunk utasításokat, leginkébb a ha... akkor... formában. Például lehet ilyen utasítás: ha meglátod a fát menj felé. Nem tűnik nagyon nagy dolognak, de kifejezetten bonyolult és összetett viselkedések hozhatók létre vele. Az egyes szereplők persze tudnak lőni és robbantani is, szóval mindeféle lövöldözős játék is készíthető.

Létezik egy olyan angol fogalom, hogy edutainment ez a jáétszva tanulást jelenti, a Kodu ennek nagyszerű példája, úgy tanulhatunk, hogy közben nagyon jól szórakozunk is.

A Koduról ITT ÍRTUNK a TanárBlogon, IDE KATTINTVA egy részletesebb videós bemutató nézhető meg, EZ ITT pedig egy Kodu programozó verseny.