Van-e unalmasabb dolog, mint az országok gazdasági és népesség adatai? Van-e kevésbé izgató dolog, mint Nigéria éves kukoricatermelésének alakulása az elmúlt 30 év során? ha van is, nem sok. Egy svéd orvosnak mégis sikerült ezeket az adatokat izgalmassá, sőt kifejezetten szexivé tennie. Hans Rosling találmánya a Gapminder program ingyenesen letölthető, de a weben keresztül is használható (IDE KATTINTVA). Országok különféle adatait hasonlítgathatjuk össze vele, akár grafikonok, akár térképek formájában. Ezek a grafikonok viszont interaktívak, izgalmasak, mozognak, látványosak, kész öröm velük dolgozni.

A program használatáról videós bemutató található meg IDE KATTINTVA.Hol lehet jól hasznáni a tanulásban? Azon túl, hogy igazán szórakoztató csak úgy játszogatni vele (aki szeret Atlaszt lapozgatni, az a Gapmindert is imádni fogja) természetesen a födrajz tanuláshoz segíthet. Sokkal könnyebb egy-egy ország helyzetét megérteni a vuilágban, ha egy kicsit megnézzük, hol is áll a világ többi részéhez hasonlítva.

A történelem tanulásában is hasznos lehet, hiszen sok adatsor az 1800-as évekig visszamegy, így pontos mutat be történelmi folyamatokat is.

A legjobban kiselőadásokon lehet csillogni vele. Amikor a többiek apróbetűs táblázatokban vetítenek ki adatsorokat, te a Gapminderrel olyat mutathatsz, amitől mindenkinek tátva marad a szája.

Hogy mi mindent lehet ezzel a programmal csinálni, azt jól példázzák a kitalálójának előadásai a TED konferenciákon, mint például az alábbi is: