A webes térképeket szinte mindenki ismeri (beszélünk is majd nemsokára arról, mire és miként lehet használni őket a tanulásban). de ilyenekkel nem csak a Földön nézhetünk körül, hanem akár a világűrben is. Ha csillagászatot tanulsz éppen (vagy ha csak érdekelnek a csillagok) nélkülözhetetlen segítség lehet a WorldWide Telescope (ITT TALÁLHATÓ).

A program a számítógépes térképekhez hasonlóan két változatban egy letölthető programként (mint a Live Earth vagy a Google Earth) és egy webes alkalmazásként (mint a Bing Maps vagy a Google Maps) is létezik.

Ha elindítjuk a programot azonnal megjelenik szemünk előtt a csillagos égbolt. Láthatjuk a ekliptikát és a csillagképek határait. Természetesen kershetünk az egyes bolygókra, csillagokra, ködökre és a program azonnal oda is repít minket. A kiválasztott objektumokról bőségesen kapunk információt is.

A program igazi mélységei akkor tűnnek fel, amikor egy kiválasztunk egy objektumot, pl. a rák-ködöt, ekkor alul választhatunk a sokféle kép közül, ami erről a ködről készült, akár a Hubble, akár a Chandra űrtávcső készítette, akár valamilyen földi állomás. Azt is láthatjuk, hogy milyen egyéb objektumok vannak a közelben, így aztán végig barangolhatjuk az Univerzumot. Vagy legalábbis megpróbálkozatunk vele, mert valóban lenyügöző, hogy milyen mennyiségű anyag áll a rendelkezésünkre. A WorldWide Telescope-ot használva az az ember érzése, hogy az egész világegyetem ott van a monitoron.

Érdemes megnézni a virtuális távcsövön mindazt, amiről éppen tanulsz, sőt adatokat is gyűjthetsz vele az egyéni kutatómunkához. Ha  kiselőadást kell tartanod valamilyen csillagászati témáról, vidd be a virtuális távcsövet és biztosan elkápráztatod vele a többieket és a tanárt egyaránt.