Szó, szó, és szó! Nagyon nehéz úgy tanulni a szavakat, hogy azok meg is maradjanak. Kőműves Kelemeni hajszának tűnik. Most néhány ötlettel igyekszünk segíteni. Fontos szempont a gyűjtemény összeállításánál, hogy NEM olyan oldalakat kerestünk, ahol a tartalom is adott. Arra szeretnénk példákat mutatni, hogy saját anyagunkat, szólistánkat stb. hogyan tudjuk érdekesen, hasznosan (néha talán viccesen is) feldolgozni, megtanulni.

Az elsőt már említettük, a neve Quizlet, és rengeteg funkciója van, a legizgalmasabb az, hogy automatikusan hangos kártyákat gyárt a szövegből (nem szólva a nyomtatás, offline kártyák, generálható játékok stb. lehetőségekről!). Ha valaki egyébként is 'bukik' a beszédszintetizátorokra, IDE KATTINTVA találhat egy gyűjteményt, ahol nagyon sok nyelven mondathatunk ki szövegeket. Ha egyedül tanulunk, elég fontos, hogy ne rossz kiejtéssel sajátítsuk el a szavakat.

Szintén nagy kedvencem a Classtools.net, ahol a szavakból, vagy bármilyen tesztkérdéssorból 1 perc alatt lehet kb. 20 egyéb dolog mellett 'lövöldözős játékot' generálni. Ha jobban szeretjük a 'Jeopardy' nevű játékot, azt is egy perc elkészíteni, és használni. Mindehhez IDE KATTINTVA találhatunk részletes, videókkal segített útmutatást (a 'Flash játékok ahogyan szeretnénk' fejezetben).

Ha szappanoperát szeretnénk angolul szerkeszteni, akkor a My Pop Studio lesz az oldalunk, ahol több száz rövid videórészletből tudunk saját történetet összevágni, majd publikálni,a kár letölteni.

Ha a ház részeit kell megtanulni, miért nem tervezünk inkább 10 perc alatt 3D-ben bejárható házat, amit kedvünk szerint rendezhetünk be, majd bejárhatunk, pont úgy, mint egy számítógépes játékban?

A Spelling city oldalán bármilyen szólistából azonnal készíthetünk hangos szókártyákat, valamint kb. 15 különböző interaktív játékot (ez elsősorban kisebbeknek szokott 'bejönni', de nekik nagyon!).

Hogy szóljunk magyar fejlesztésekről is: a Beszédmester teljesen egy ingyanas beszédterápiás szoftver, használható kicsiknél, nagyoknál, és magyarul tanuló külföldieknél. Óvodásokkal is rengeteg érdekes interaktív (mikrofonnal használható) hangképző, olvasási feladat játszható.

Mára ennyit az internetes szókincstanulás érdekességeiből, nemsokára újabb gyűjteménnyel jelentkezünk!