Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rajzfilmek, filmek tanuláshoz 1

Rendkívül sokat segít a  tanulásban, ha rendszerezhetjük, átfogalmazhatjuk a tudásunkat. Szintén nagyon hasznos lehet, ha változatos formában férünk hozzá az információhoz, tudáshoz. Mindkét szempontnak megfelelhetnek a rajzfilmek, filmek, videók. Azt nézzük meg, hol találunk oktatásra használható anyagot, valamint hogyan válhatunk passzív befogadóból aktív részesei a rajzfilmek, filmek világának. A poszt két részes, először a leghasznosabb anyagok gyűjteményét igyekszünk átadni, illetve néhány képregény- és rajzfilmkészítő online alkalmazást ajánlunk.

Először következzés néhány tanulásra kiválóan használható gyűjtemény: természet tudományok művelői IDE KATTINTVA találhatnak érdeeks anyagokat, akit érdekel angolul a történelem, az a Timelines.TV oldalát haszonnal 'forgathatja', IDE KATTINTVA képregényeket, rajzfilmeket tanulhat meg bárki 1 perc alatt készíteni, ráadásul videó bemutatók is segítenek majd. Néhány kedvenc: az Xtranormal 3D-ben készít beszédgenerátorral ellátott rajzfilmeket, örök sláger a Dvolver ahol kedvünkre gyárthatunk sablonokból remekműveket, de szintén hasznos lehet az IDE KATTINTVA található több ezer reklámból álló gyűjtemény.

Sokat használjuk EZT AZ OLDALT, ahol sorozatok szövegkönyve található meg, sokat lehet belőlük tanulni. Bár angolul van, de annyira fontos szereplője lett az oktatásnak, hogy a Khan Akadémiát is ide kell sorolnunk. ITT kémiai kísérleteket találunk - videón. A hírek szerelmeseinek ajánljuk a Mindroom nevű (magyar) oldalt, ahol a hírek között kutakodhatunk kulcsszavak alapján. Végül a Videoactive gyűjteményét ajánljuk, ahol az európai televíziózás érdekes pillanatait, klipjeit lapzgathatjuk - akár magyarul, akár bármely más uniós nyelven (jelenleg 10 000 + videót tartalmaz a gyűjtemény - a BBC-től a Deusche Welle-ig sok minőségi forrásból táplálkozva).

0 Tovább

Biológia anyag emelt szintre

A tankönyvek elég lassan követik csak a tudományt. Alig van olyan középiskolai könyv, amiben szó esne géntechnológiáról, őssejtekről vagy akár csak a modern rendszertanról is. Ha valakit igazán érdekel a biológia, kénytelen innen-onnan tájékozódni. Ha emelt szinten érettségizik, erre azért is szüksége lehet, hogy barátkozzon, ismerkedjen a szakszövegekkel is, hiszen nagyon sokszor ilyen szövegekkel kell bírkózni az érettségi dolgozatban is.

Az MTA Biológiai Osztálya a tanárok és az érdeklődő diákok segítségére siatett és olyan háttéranyagot állított össze, ami a legújabb, legmodernebb eredményeket tükrözi (ITT TALÁLHATÓ). Nem tankönyvről van szó, hiszen az anyag gyakran meghaladja a középiskolás szintet és olyan dolgokról is szó van benne, amik nem szerepelnek az érettségi követelményekben.

0 Tovább

Készülj az angol szóbeli érettségire, nyelvvizsgára

Közeledik az érettségi, fontossá kezd válni mindaz, ami eddig nyűgnek tűnt. Most egy rövid összefoglalót adunk online elérhető, ingyenes szóbeli érettségi előkészítő anyagokból.

Először egy tananyagbázis azoknak, akik akár 'csak úgy' angoloznának. IDE KATTINTVA többszáz iteraktív multimédiás anyagból tanulhattok - teljesen ingyen, 3 szinten!

Ha középszinten érettségizel, IDE KATTINTVA rengeteg tananyagot találhatsz, audióval, feladatokkal, mindennel! Az összes valószínű érettségi tételhez találsz például hanganyagot - átirattal. Ezek olyan felvételek, amit anyanyelvi beszélőkkle készítettek a magyar érettségi témáiról. Ahhoz, hogy megnyisd az anyagokat, az alábbiakat kell tenned:

- Kattints például IDE, ami a  'munka' témakör szóbeli kidolgozása. Ezután töltsd le a fájlt

Az oldalon teljes tétellistát, és feladatsort találtok közép-, illetve emelt szinten is (érdemes lapozgatni az oldalon, mert nagyon sok az anyag).

Emelt szinten sokaknak nehézkesebb megbirkózni az elvontabb kérdésekkel. IDE KATTINTVA 40 kérdést, illetve azokra adható lehetséges válaszokat találhattok - hanganyaggal. Tanárként gyakran kérdezik tőlem a diákok, hogy 'mit mondana erre egy amerikai'? Nos, itt megtudhatjuk!

Kezdetnek szerintme ennyi elég, ha valaki mindezeket az anyagokat átnézi, az semmi mást nem csinál mostantól május végéig!

0 Tovább

Érettségi tételek közösen, wikivel

Itt van az érettségire készülés időszaka. Szinte minden osztályban felosztják a diákok egymás közt a tételeket, így mindenkinek csak egyet-kettőt kell részletesen kidolgoznia. Aztán kezdődik a nagy fénymásolás, csere-bere. Mindig van, aki rosszabbat csinált, aki nem készült el időre. Ha pedig valaki javítgatna a mások által kidolgozott téeteleken, az a többiekhez már nem jut el.

Lehet ezt ennél jobban is csinálni. Ma már több olyan oldal is van, ahol saját wikit lehet létrehozni, olyan felületet, aminek a tartalmát többen szerkeszthetik közösen. A wikik nagy előnye, hogy az egyes módosítások könnyen követhetők, ha valaki valamit rosszul írt át, könnyen vissza lehet állni a korábbi változatra. Nem keringenek fénymásolatban különféle változatok a tételekből, mindig a legújabb, legteljesebb változat érhető el a weben. Egy ilyen kidolgozott tételbe pedig bőven lehet képeket sőt akár videókat is rakni.

Az általam ismert legkényelmesebb ilyen oldal a Wetpaint (ITT TALÁLHATÓ), a használatáról egy videós bemutató taálható a TanárBlogon (IDE KATTINTVA). Példaként pedig álljon itt egy ilyen oldal, amit a diákjaim a 9. év végi történelem vizsgához készítettek (ITT VAN)

0 Tovább

Tanulj meg bármit - érettségire készülés viccesen!

Tudom, sokat ígértünk - hiszen a 'vicces magolás' olyannak tűnhet, mint a finom angol kávé: azaz illúzió. Mégis megpróbálunk megfelelni a címnek: abban igyekszünk segíteni, hogy bámilyen tantárgyból 5 perc alatt online 'tudáskártya csomagot' készíthess magadnak, majd ebből akár nyomtatható szókártyákat, akár online játékot, listát, tesztet, kikérdező programot készíthess - egyetlen kattintással.

Az oldal neve Quizlet (ITT TALÁLHATÓ), és már most is diákok millióit segíti a hatékony tanulásban. Elmesélni mindezt, amit az oldal tud -  írásban - elég hosszadalmas lenne, ezért készítettünk egy rövid (kb. 7 perces) videót (IDE KATTINTVA , amely bemutatja a legfontosabb funkcióit az oldalnak.

Angolosoknak külön jó hír, hogy angolul beszédgenerátort is használ az oldal, azaz kiejtést is gyakorolhatunk - méghozzá elég jó minőségben. A videóhoz kedvcsinálónak egy rövid 'fícsör' list:

- készíthetünk szókártákat

- kikérdezhetjük magunkat, illetve ki is nyomtathatjuk a listát (akár listaként, akár szókártyákként)

- tesztelhetjük magunkat és készíthetünk játékokat

- beemelhetjük Word-ben elkészített szólistáinkat egyetlen perc alatt

- közösen szerkeszthetünk kártyacsomagokat, és minden csomaghoz tartozik chat ablak

... és így tovább. Figyelem, addiktív! Aki egyszer elkezd Quizlet-ezni, az úgy marad. Tapasztalatból tudjuk.

1 Tovább

diák 2.0

blogavatar

Ötletek a tanuláshoz. Hogyan tudod a számítógépet, az ineternetet a a mindennapi tanulásban is hatékonyan használni.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek